Zbrodnia miłoszycka
Moderator: verysweetcherry-
Boroweczka
- RoyalBaby
Zbrodnia miłoszycka
Ostatnio trafiłam na fb na stronę o tej zbrodni. I jak zaczęłam się zagłębiać to skala tego wszystkiego mnie przeraziła. Nie wiem czy ja się tym nie wystarczająco interesowałam czy "ktoś" ma takie wpływy żeby wszystko wyciszać. Mam wrażenie, że cała zbrodnia została ograniczona do sprawy Tomasza Komendy i przez to nigdy nie poprowadzona właściwie. Czy ktoś ma do polecania jakieś warte uwagi materiały na ten temat? Na fb jest tego bardzo dużo i momentami się już gubię
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
Była grupa poświęcona sprawie może jest dalej. Tam wrzucali kupe dokumentów itp aż ilość była przytłaczająca… nie pamiętam już szczegółów ale bardzo długo byłem zdania że jeden z obecnie dwóch skazanych jest jednak niewinnyBoroweczka pisze: ↑pn sty 05, 2026 12:50 pm Ostatnio trafiłam na fb na stronę o tej zbrodni. I jak zaczęłam się zagłębiać to skala tego wszystkiego mnie przeraziła. Nie wiem czy ja się tym nie wystarczająco interesowałam czy "ktoś" ma takie wpływy żeby wszystko wyciszać. Mam wrażenie, że cała zbrodnia została ograniczona do sprawy Tomasza Komendy i przez to nigdy nie poprowadzona właściwie. Czy ktoś ma do polecania jakieś warte uwagi materiały na ten temat? Na fb jest tego bardzo dużo i momentami się już gubię
Grupa nadal jest i nadal udostępniają protokoły zeznań itdPrzemoKondratowicz pisze: ↑pn sty 05, 2026 11:17 pm Była grupa poświęcona sprawie może jest dalej. Tam wrzucali kupe dokumentów itp aż ilość była przytłaczająca… nie pamiętam już szczegółów ale bardzo długo byłem zdania że jeden z obecnie dwóch skazanych jest jednak niewinny
Jestem na tej grupie na FB,mnóstwo informacji -opis zbrodni mnie przeraził ,nie wiedziałam,że ta dziewczyna miała aż takie obrażenia,szkoda słów.Boroweczka pisze: ↑pn sty 05, 2026 12:50 pm Ostatnio trafiłam na fb na stronę o tej zbrodni. I jak zaczęłam się zagłębiać to skala tego wszystkiego mnie przeraziła. Nie wiem czy ja się tym nie wystarczająco interesowałam czy "ktoś" ma takie wpływy żeby wszystko wyciszać. Mam wrażenie, że cała zbrodnia została ograniczona do sprawy Tomasza Komendy i przez to nigdy nie poprowadzona właściwie. Czy ktoś ma do polecania jakieś warte uwagi materiały na ten temat? Na fb jest tego bardzo dużo i momentami się już gubię
Zmowa milczenia też przeraża,wprost niewiarygodne takie mataczenie od tylu lat.
Wygląda na to, że ten pijaczek Matuszak jest wrobiony.PrzemoKondratowicz pisze: ↑pn sty 05, 2026 11:17 pm Była grupa poświęcona sprawie może jest dalej. Tam wrzucali kupe dokumentów itp aż ilość była przytłaczająca… nie pamiętam już szczegółów ale bardzo długo byłem zdania że jeden z obecnie dwóch skazanych jest jednak niewinny
Ten drugi, Basiura, może być winny, przynajmniej częściowo, tak czuję.
Ale, tak czy siak, sprawców miało być kilku, minimum 6-7 osób, więc tych dwóch nie załatwia sprawy.
Dużo tam było mataczenia przy sprawie no i słynna zmowa milczenia we wsi.
Wątpię ze Matuszak jest wrobiony- ma na koncie gw**t i jest znany z brutalności i gryzienia w trakcie se.ksu
Ta grupa na fb jest strasznie dziwna- rodzice Małgosi robią nagonke na Komendę i twierdzą ze jest jednym z winnych mimo ze został uniewinniony przez sąd.
Zazdroszczą mu odszkodowania, matka Małgosi nawet powiedziała "za co on dostał pieniądze? Za to ze sobie posiedział?"
ignorują fakt ze Komenda jest rowniez ofiarą w tej sprawie
Ta grupa na fb jest strasznie dziwna- rodzice Małgosi robią nagonke na Komendę i twierdzą ze jest jednym z winnych mimo ze został uniewinniony przez sąd.
Zazdroszczą mu odszkodowania, matka Małgosi nawet powiedziała "za co on dostał pieniądze? Za to ze sobie posiedział?"
Te gw**t to chyba na konkubinach, z którymi mieszkal i pił, trochę to jednak inna sytuacjaMarti37 pisze: ↑wt sty 06, 2026 5:13 pm Wątpię ze Matuszak jest wrobiony- ma na koncie gw**t i jest znany z brutalności i gryzienia w trakcie se.ksu![]()
Zazdroszczą mu odszkodowania, matka Małgosi nawet powiedziała "za co on dostał pieniądze? Za to ze sobie posiedział?"ignorują fakt ze Komenda jest rowniez ofiarą w tej sprawie
Ale to już nawet nie o to chodzi, nawet gdyby był winny to gdzie pozostali sprawcy?
Na przykład chłopak, który był z nią cały czas, wyprowadził ją i oddał komuś dalej
Na pierwszych zeznaniach przyznał się do gw**t, wszystko rozrysowal, później zeznania odwołał bo niby był bity przez policję ( Komenda też odwołał zeznania, bo były wymuszone się jemu nikt nie uwierzył)
Co do rodziców ofiary, to myślę, że oni są już zniszczeni tymi prawie trzydziestoma latami walki i już niekiedy nie myślą co robią
-
Faberge007
- ZdalnaFanka
Uważam, ze we wsi panuje zmowa milczenia. Kilku chłopa zaciągnęło dziewczynę na podwórko jednej z posesji, gw4lcilo, torturowalo, i nikt nic nie slyszal? Nie widział? Błagam, to koniec lat 90-tych, na bank byl tam jakis burek na łańcuchu, ujadal, nie uwierzę ze gospodarz czy ktos sie nie zainteresował ze mu ludzie po podwórku chodzą. Bardzo mi zal Małgosi, gdyby pomoc przyszła na czas mogłaby żyć, a tak zmarła z wykrwanienia i wychlodzenia. Ze tych lokalnych ludzi sumienie nie gryzie, nie pojmuje...
-
Kasiakowalska1
- Bagietka z szarlott
Jezu co xd jaka inna sytuacja, gw**t to gw**t, co to ma za znaczenie na kim? Nie mówię że chłop musi być winny w akurat tej zbrodni bo ma takie coś na koncie, natomiast czepiam się samego sformułowania które tu cytuję. Nie sądzę żeby sytuacja była inna bo ofiara była konkubina i to jeszcze taka która pije. Mąż Giselle Pelicot gwalcil ja latami, jakoś mu nie przeszkadzało że była jego żona więc to argument z dp.
Ale ja nie mowie ze nie bylo więcej sprawców tylko ze w mojej ocenie Irek byl jednym z nichkhloe pisze: ↑wt sty 06, 2026 6:33 pm Te gw**t to chyba na konkubinach, z którymi mieszkal i pił, trochę to jednak inna sytuacja
Ale to już nawet nie o to chodzi, nawet gdyby był winny to gdzie pozostali sprawcy?
Na przykład chłopak, który był z nią cały czas, wyprowadził ją i oddał komuś dalej
Na pierwszych zeznaniach przyznał się do gw**t, wszystko rozrysowal, później zeznania odwołał bo niby był bity przez policję ( Komenda też odwołał zeznania, bo były wymuszone się jemu nikt nie uwierzył)
Co do rodziców ofiary, to myślę, że oni są już zniszczeni tymi prawie trzydziestoma latami walki i już niekiedy nie myślą co robią
Co do rodziców jasne sa zmęczeni ale czy to daje im prawo szkalować niewinnego człowieka?
Ja tak nie uważam
Na pewno mezczyzn bylo wiecej niz dwoje, prawdopodobnie ktos ją wywabil na dwór co nie było trudne bo byla nieprzytomna i tam sie pijani faceci z nią zabawiali
Faktem jest ze gdyby uzyskała pomoc na czas to nie zmarlaby- ludzie na tej posesji na bank słyszeli krzyki tylko nie chciało im się sprawdzić
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
Dlatego się usunąłem z tej grupy. Tak jak w sprawie Iwony Cygan, Rodzina czasem ma dziwne wypowiedzi. Nieważne czy winny czy niewinny, jak najwięcej ludzi ma siedzieć. A komenda przeżył piekło i jego życie bardzo smutno się skończyło. Z resztą wątek nie o tym, przepraszam. W każdym razie jak kogoś pochłonęła sprawa to niech doda się na grupę o akurat materiałów nie brakuje.Marti37 pisze: ↑wt sty 06, 2026 5:13 pm Wątpię ze Matuszak jest wrobiony- ma na koncie gw**t i jest znany z brutalności i gryzienia w trakcie se.ksu![]()
Zazdroszczą mu odszkodowania, matka Małgosi nawet powiedziała "za co on dostał pieniądze? Za to ze sobie posiedział?"ignorują fakt ze Komenda jest rowniez ofiarą w tej sprawie
- AlojzyDupa
- ToTylkoHermes
Też zaliczyłam krótki pobyt na tej grupie, ale bardzo szybko się z niej usunęłam - rozumiem krzywdę i ból rodziny, ale tam się zrobiła bardzo dziwna atomosfera...PrzemoKondratowicz pisze: ↑wt sty 06, 2026 8:54 pm Dlatego się usunąłem z tej grupy. Tak jak w sprawie Iwony Cygan, Rodzina czasem ma dziwne wypowiedzi. Nieważne czy winny czy niewinny, jak najwięcej ludzi ma siedzieć. A komenda przeżył piekło i jego życie bardzo smutno się skończyło. Z resztą wątek nie o tym, przepraszam. W każdym razie jak kogoś pochłonęła sprawa to niech doda się na grupę o akurat materiałów nie brakuje.
Ku pamięci, mięci kupa, wpisał się Alojzy Dupa
Sprawa oczywiście jest tragiczna i ja nie mam wątpliwosci, że pretensje przede wszystkim powinny być kierowane w stronę służb, które koncertowo położyły śledztwo, przez co niewinny człowiek trafił do więzienia, a szansa na zachowanie jakichkolwiek dowodów przepadła. Rozumiem rozgoryczenie rodziny sytuacją, ale na wspomiamym przez Was forum już dawno porzucono logikę na rzecz teorii spiskowych. Sprawę otwarto ponownie po latach, zatrzymano i skazano kolejne osoby (choć co do Basiury, moim zdaniem, można mieć mam watpliwości), a zainteresowanym to wciąż nie wystarcza. Przypuszczam, że doszukiwanie sie drugiego i trzeciego dna w tej sprawie to też sposób na radzenie sobie ze stratą, by nadać sens temu, co, uważam, było po prostu bezsensowną i przypadkową zbrodnią, której ofiarą mogła paść jakakolwiek inna dziewczyna na tej nieszczęsnej dyskotece. Zadecydował o tym splot okoliczności, a nie żaden spisek.
-
plotki3030
- Currently: planning drama
Czytałam o tym Irku i "pasuje" do tej zbrodni, dziewczyna była pogryziona a z zeznań jego byłej żony wynika że on w przypływie agresji lub po alko miał to w zwyczaju. Poza tym w okolicy dwie kobiety były zaatakowane w biały dzien i pogryzione i chyba właśnie Irek był sprawca. Ogólnie z opisów żony wynika że miał nierówno pod sufitem.Marti37 pisze: ↑wt sty 06, 2026 8:13 pm Ale ja nie mowie ze nie bylo więcej sprawców tylko ze w mojej ocenie Irek byl jednym z nich
Co do rodziców jasne sa zmęczeni ale czy to daje im prawo szkalować niewinnego człowieka?
Ja tak nie uważam
Na pewno mezczyzn bylo wiecej niz dwoje, prawdopodobnie ktos ją wywabil na dwór co nie było trudne bo byla nieprzytomna
Co do tuszowania sprawy, gdzieś czytalam że zamieszany w to jest syn jakiejś grubej ryby z tych okolic, dlatego jest zmowa milczenia i brak sprawców. Były gdzieś przytoczonege nazwiska ale te artykuły są rzadkie i często znikają, nie mogłam odszukać teraz.
Co do Komendy wydaje się, że był kozłem ofiarnym, bo do zamknięcia sprawy i odsunięcia podejrzeń od choćby tego synalka kogoś wyżej postawionego potrzebny był sprawca, a Komenda to chyba taki chłopek roztropek, trochę opóźniony, który może lubił gdzieś pójść, piwko wypić i łatwo było go wrobić, bo nie był na tyle inteligentny czy majetny by się obronić. Czy nie był bez winy.. Szczerze to teraz nie wiem. Może rodzice Małgosi wiedzą coś więcej i dlatego go szkalują. Niby był u znajomego w innej miejscowości i nie było żadnego pociągu czy autobusu aby mógł przemieścić się ale kto wie czy np z tym kumplem autem nie przyjechali na jakiś czas.... Tego nie dowiemy się nigdy. Dziwne jest też zachowanie koleżanek Małgosi. Idą razem na imprezkę, po zabawie biorą jej kurtkę i nawet nie zastanowią się co z nią że na miejscu jej nie ma a w mróz nie zabrała kurtki? I wracają do domów jakby nic się nie stało?
Pewnie jest to, że Małgosia była czymś odurzona (bo po piwie by jej tak nie wzielo) i że sprawców było kilku. Może to nie pierwszy raz, że wykorzystywana w ten sposób dziewczyny.
Czytałam też, że to podwórko należało do byłego policjanta, też ciekawe. Może kogoś kryje bo też nie wierzę by nikt nie słyszał jej wołania, ona była odurzona a jednak się broniła.
Myśle, że w Miloszycach wiedzą co i kto, coś jak w Szczucinie. Z Iwona Cygan ludzie od lat wiedzieli co się stało i kto za tym stoi.
A co do rodzicow to nie dziwię się im. Jakiś psychol zamęczył i zabił im córkę z niewyobrażalnym sadyzmem a przez tą historię z Komenda opinia publiczna jakby zapomniała o tragedii Małgosi i przestała koncentrować się na rozwiązaniu zagadki tak jakby ta tragedia Komendy była większa czy ważniejsza i pewnie mają poczucie że wymiar sprawiedliwości bardziej skupił się na osadzonym i jego zadośćuczynieniu niż na znalezieniu przyczyny i osadzeniu sprawcy brutalnego mordu ich córki.
Nie wyobrażam sobie co czują rodzice i czy nie zadręczaj się że gdyby została w domu to by żyła.. A tak, córka brutalnie zamordowana, sprawcy chodzą na wolności i śmieją się im w twarz a jedyny podejrzany o zbrodnie został uniewinniony i jeszcze dostał kilka milionów na otarcie łez. A oni żyją tyle lat w bólu i niewiedzy i braku sprawiedliwości więc ich zachowania bym nie oceniała.
-
Boroweczka
- RoyalBaby
Jestem na tej grupie krotki czas ale takie samo odnoszę wrażenie. Często przy okazji wpisów o Małgosi pojawiają się komentarze że w tej sprawie są dwie ofiary - Małgosia i Komenda. Nie przeczytałam jeszcze wszystkich tych protokołów, jestem przed ksiazka więc mam raczej szczątkowe informacje ale tych wpisów na grupie można wywnioskowac ze chociaż Komenda został uniwinniony to tak naprawdę jest jeszcze dużo niejasności które nigdy nie zostały wyjaśnione. Ja bardziej odbieram ta strone/grupę jako właśnie walkę z tym systemem i próbę nagłośnienia tego jak śledztwo od początku zostało zle poprowadzone.plotki3030 pisze: ↑śr sty 07, 2026 11:41 am Czytałam o tym Irku i "pasuje" do tej zbrodni, dziewczyna była pogryziona a z zeznań jego byłej żony wynika że on w przypływie agresji lub po alko miał to w zwyczaju. Poza tym w okolicy dwie kobiety były zaatakowane w biały dzien i pogryzione i chyba właśnie Irek był sprawca. Ogólnie z opisów żony wynika że miał nierówno pod sufitem.
Co do tuszowania sprawy, gdzieś czytalam że zamieszany w to jest syn jakiejś grubej ryby z tych okolic, dlatego jest zmowa milczenia i brak sprawców. Były gdzieś przytoczonege nazwiska ale te artykuły są rzadkie i często znikają, nie mogłam odszukać teraz.
Co do Komendy wydaje się, że był kozłem ofiarnym, bo do zamknięcia sprawy i odsunięcia podejrzeń od choćby tego synalka kogoś wyżej postawionego potrzebny był sprawca, a Komenda to chyba taki chłopek roztropek, trochę opóźniony, który może lubił gdzieś pójść, piwko wypić i łatwo było go wrobić, bo nie był na tyle inteligentny czy majetny by się obronić. Czy nie był bez winy.. Szczerze to teraz nie wiem. Może rodzice Małgosi wiedzą coś więcej i dlatego go szkalują. Niby był u znajomego w innej miejscowości i nie było żadnego pociągu czy autobusu aby mógł przemieścić się ale kto wie czy np z tym kumplem autem nie przyjechali na jakiś czas.... Tego nie dowiemy się nigdy. Dziwne jest też zachowanie koleżanek Małgosi. Idą razem na imprezkę, po zabawie biorą jej kurtkę i nawet nie zastanowią się co z nią że na miejscu jej nie ma a w mróz nie zabrała kurtki? I wracają do domów jakby nic się nie stało?
Pewnie jest to, że Małgosia była czymś odurzona (bo po piwie by jej tak nie wzielo) i że sprawców było kilku. Może to nie pierwszy raz, że wykorzystywana w ten sposób dziewczyny.
Czytałam też, że to podwórko należało do byłego policjanta, też ciekawe. Może kogoś kryje bo też nie wierzę by nikt nie słyszał jej wołania, ona była odurzona a jednak się broniła.
Myśle, że w Miloszycach wiedzą co i kto, coś jak w Szczucinie. Z Iwona Cygan ludzie od lat wiedzieli co się stało i kto za tym stoi.
A co do rodzicow to nie dziwię się im. Jakiś psychol zamęczył i zabił im córkę z niewyobrażalnym sadyzmem a przez tą historię z Komenda opinia publiczna jakby zapomniała o tragedii Małgosi i przestała koncentrować się na rozwiązaniu zagadki tak jakby ta tragedia Komendy była większa czy ważniejsza i pewnie mają poczucie że wymiar sprawiedliwości bardziej skupił się na osadzonym i jego zadośćuczynieniu niż na znalezieniu przyczyny i osadzeniu sprawcy brutalnego mordu ich córki.
Nie wyobrażam sobie co czują rodzice i czy nie zadręczaj się że gdyby została w domu to by żyła.. A tak, córka brutalnie zamordowana, sprawcy chodzą na wolności i śmieją się im w twarz a jedyny podejrzany o zbrodnie został uniewinniony i jeszcze dostał kilka milionów na otarcie łez. A oni żyją tyle lat w bólu i niewiedzy i braku sprawiedliwości więc ich zachowania bym nie oceniała.
- babycowboy
- Srebrna Kropeczka
A ja mam dość tego pieprzenia o Komendzie. Większość osób nawet nie wie jakie ta dziewczyna przeżyła katusze, bo media i ludzie wolą się rozpisywać nad tym jak to biedny, święty Komenda został wrobiony. Na miejscu rodziny też bym patrzyła na to wilkiem zwłaszcza, że Komenda nawyzywał jej matkę, której tylko zależało na tym żeby ukarać sprawcę. Na słowo mu miała uwierzyć, że jest niewinny? W jego sprawie ogólnie się dużo mitów narobiło. Nie bronił się, bo był zastraszony, matka też go nie broniła. Tam z tą matką też jest cyrk. Nauczycielki się wypowiadały jaki on chodził zaniedbany i że w ogóle z nią nie było kontaktu, a potem z niej zrobili Maryje cierpiętnicę. To jak ta sprawa została potraktowana medialnie to jeden wielki rynsztok.
- babycowboy
- Srebrna Kropeczka
To prawda, ale same moderatorki jawnie podważają niewinność Komendy. Nie przeczytałam nawet połowy tych akt więc nie wiem skąd dokładnie takie przypuszczenia, ale widziałam insynuacje, że może nie tyle co aktywnie uczestniczył w torturowaniu Małgosi, ale odstawił ją w odpowiednie miejsce/przyglądał się. Ogólnie widziałam, że jako jednego ze sprawców wymieniają jego brata, który Małgosię znał przynajmniej z widzenia, bo pracowała z jego obecną żoną. Ja nie mam wyrobionego zdania, ale zastanawiające jest dla mnie to, że Krzysztof do końca utrzymywał, że oddał Małgosię właśnie Tomkowi i nawet wywiązała się o to między nimi awantura w sądzieBoroweczka pisze: ↑śr sty 07, 2026 12:40 pm Często przy okazji wpisów o Małgosi pojawiają się komentarze że w tej sprawie są dwie ofiary - Małgosia i Komenda.
-
Boroweczka
- RoyalBaby
babycowboy pisze: ↑sob sty 10, 2026 10:32 pm A ja mam dość tego pieprzenia o Komendzie. Większość osób nawet nie wie jakie ta dziewczyna przeżyła katusze, bo media i ludzie wolą się rozpisywać nad tym jak to biedny, święty Komenda został wrobiony. Na miejscu rodziny też bym patrzyła na to wilkiem zwłaszcza, że Komenda nawyzywał jej matkę, której tylko zależało na tym żeby ukarać sprawcę. Na słowo mu miała uwierzyć, że jest niewinny? W jego sprawie ogólnie się dużo mitów narobiło. Nie bronił się, bo był zastraszony, matka też go nie broniła. Tam z tą matką też jest cyrk. Nauczycielki się wypowiadały jaki on chodził zaniedbany i że w ogóle z nią nie było kontaktu, a potem z niej zrobili Maryje cierpiętnicę. To jak ta sprawa została potraktowana medialnie to jeden wielki rynsztok.
O właśnie. Dziewczyna została skatowana a winni temu możliwe że chodzą wolno, cała sprawa zaniedbana, układy, mataczenia a i tak ciągle wspominany jest Komenda jako ofiara. A tam było bardzo dużo nieścisłości z nim związanych które nie zostały do końca wyjaśnione oczywiście mogły być spowodowane błędami, wymuszeniami itp ale tego na 100 % niewiadomo
-
Boroweczka
- RoyalBaby
Ja też nie przeczytałam jeszcze wszystkich tych akt ale sledze grupę i odnoszę wrażenie, że one (moderatorki) nie tyle uważają Komendę za winnego co zwracają uwagę, że wiele wątków jego oskarżenia nie została wyjaśniona (np alibi).babycowboy pisze: ↑sob sty 10, 2026 10:40 pm To prawda, ale same moderatorki jawnie podważają niewinność Komendy. Nie przeczytałam nawet połowy tych akt więc nie wiem skąd dokładnie takie przypuszczenia, ale widziałam insynuacje, że może nie tyle co aktywnie uczestniczył w torturowaniu Małgosi, ale odstawił ją w odpowiednie miejsce/przyglądał się. Ogólnie widziałam, że jako jednego ze sprawców wymieniają jego brata, który Małgosię znał przynajmniej z widzenia, bo pracowała z jego obecną żoną. Ja nie mam wyrobionego zdania, ale zastanawiające jest dla mnie to, że Krzysztof do końca utrzymywał, że oddał Małgosię właśnie Tomkowi i nawet wywiązała się o to między nimi awantura w sądzie
Co do Krzysztofa (o ile nie pomyliłam postaci bo strasznie dużo ich tam) to on chyba często zmieniał zeznania czy motał się i nie sprawiał wrażenia zbyt wiarygodnego.
- Poziom(k)a
- GreckieWakacje
Nie zgadzam się z tobą. Komenda cierpiał każdego dnia niewyobrażalne i niszczące psychikę katusze w więzieniu. Dwa razy chciał popełnić samob**stwo. Wiesz co się dzieje w więzieniu że skazanymi, którzy siedzą za gw**t dziecka ? On umierał każdego dnia przez 18 lat! Jak brutalnie to nie zabrzmi, Małgosia umierała noc. Nie umniejszam je cierpieniu, nie umniejszam temu, że nie zasłużyła absolutnie na taki los ale czy jesteś w stanie sobie wyobrazić to, że siedzisz w więzieniu za niewinosc, będąc gwałcona i poniżana każdego dnia ? No właśnie. Rozumiem cierpienie rodziców bo stracili córkę w strasznych okolicznościach ale sam sposób wypowiedzi matki, że „ za co dostał pieniądze, że sobie posiedział?” świadczy o tym, że nie myślą zdroworozsądkowo.babycowboy pisze: ↑sob sty 10, 2026 10:32 pm A ja mam dość tego pieprzenia o Komendzie. Większość osób nawet nie wie jakie ta dziewczyna przeżyła katusze, bo media i ludzie wolą się rozpisywać nad tym jak to biedny, święty Komenda został wrobiony. Na miejscu rodziny też bym patrzyła na to wilkiem zwłaszcza, że Komenda nawyzywał jej matkę, której tylko zależało na tym żeby ukarać sprawcę. Na słowo mu miała uwierzyć, że jest niewinny? W jego sprawie ogólnie się dużo mitów narobiło. Nie bronił się, bo był zastraszony, matka też go nie broniła. Tam z tą matką też jest cyrk. Nauczycielki się wypowiadały jaki on chodził zaniedbany i że w ogóle z nią nie było kontaktu, a potem z niej zrobili Maryje cierpiętnicę. To jak ta sprawa została potraktowana medialnie to jeden wielki rynsztok.
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
Poziom(k)a pisze: ↑pn sty 12, 2026 8:42 pm Nie zgadzam się z tobą. Komenda cierpiał każdego dnia niewyobrażalne i niszczące psychikę katusze w więzieniu. Dwa razy chciał popełnić samob**stwo. Wiesz co się dzieje w więzieniu że skazanymi, którzy siedzą za gw**t dziecka ? On umierał każdego dnia przez 18 lat! Jak brutalnie to nie zabrzmi, Małgosia umierała noc. Nie umniejszam je cierpieniu, nie umniejszam temu, że nie zasłużyła absolutnie na taki los ale czy jesteś w stanie sobie wyobrazić to, że siedzisz w więzieniu za niewinosc, będąc gwałcona i poniżana każdego dnia ? No właśnie. Rozumiem cierpienie rodziców bo stracili córkę w strasznych okolicznościach ale sam sposób wypowiedzi matki, że „ za co dostał pieniądze, że sobie posiedział?” świadczy o tym, że nie myślą zdroworozsądkowo.
Niestety się zgadzam. Wolałbym umrzeć w jedną noc nic być torturowanym 20 lat a przeżyć. Bo po czymś takim człowiek już nigdy nie żyje. On po prostu funkcjonuje. Ciało idzie do przodu ale to jest PTSD z którego nie ma powrotu.