Start
Mój profil

Ludzie pytają - kryminolog odpowiada

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
gunernialne
Szpilson

Re: Ludzie pytają - kryminolog odpowiada

Post autor: gunernialne »

PrzemoKondratowicz pisze: pn sie 11, 2025 7:28 pm A ja od autorki wątku chętnie bym usłyszał co sądzi o problematyce łowców pedofilii. Co o tym sądzisz? Ja mam ostatnio wrażenie że to trochę polowanie na opóźnionych mężczyzn żeby podbić wyświetlenia niż robienie czegoś dobrego
Problematyka tzw. łowców pedofili to coś czym zajmowałam się intensywnie jeszcze dwa lata temu. Przeanalizowałam wtedy wszystko. Dosłownie wszystko. W tym analizie poddałam ponad 50 indywidualnych przypadków "polowań".

Muszę przyznać, że na tą chwilę nie śledzę tego zjawiska tak dokładnie bo po prostu było to dla mnie wyczerpujące psychicznie.

Postaram się ograniczyć do najważniejszych wniosków. Na początku jednak chciałam poprosić czy zaznaczyć żeby o "łowcach pedofili" mówić zawsze przez cudzysłów. W istocie nie "łowią" oni tych o kim mowa. To byłby chyba najważniejszy wniosek.

Pozostałe: tzw. łowcy dokonują publicznego zniesławienia (w moich badaniach każdorazowo) i znieważania (określone przypadki) zatrzymywanych przez siebie mężczyzn, wykorzystując przemijający stosunek zależności znęcają się psychicznie nad pochwyconą osobą, dokonują zatrzymań na jednostkach "zaburzonych" pod względem intelektualnym lub osobach, których zdolności postrzegania są ograniczone (alkohol, narkotyki), nie dopełniają obowiązku niezwłocznego zawiadomienia organów o możliwości popełnienia przestępstwa przez osobę "upolowaną".

Stanowi to oczywiście duży skrót, ale podsumowując jak najkrócej mogę - więcej szkody niż pożytku
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

gunernialne pisze: pn sie 11, 2025 9:29 pm Problematyka tzw. łowców pedofili to coś czym zajmowałam się intensywnie jeszcze dwa lata temu. Przeanalizowałam wtedy wszystko. Dosłownie wszystko. W tym analizie poddałam ponad 50 indywidualnych przypadków "polowań".

Muszę przyznać, że na tą chwilę nie śledzę tego zjawiska tak dokładnie bo po prostu było to dla mnie wyczerpujące psychicznie.

Postaram się ograniczyć do najważniejszych wniosków. Na początku jednak chciałam poprosić czy zaznaczyć żeby o "łowcach pedofili" mówić zawsze przez cudzysłów. W istocie nie "łowią" oni tych o kim mowa. To byłby chyba najważniejszy wniosek.

Pozostałe: tzw. łowcy dokonują publicznego zniesławienia (w moich badaniach każdorazowo) i znieważania (określone przypadki) zatrzymywanych przez siebie mężczyzn, wykorzystując przemijający stosunek zależności znęcają się psychicznie nad pochwyconą osobą, dokonują zatrzymań na jednostkach "zaburzonych" pod względem intelektualnym lub osobach, których zdolności postrzegania są ograniczone (alkohol, narkotyki), nie dopełniają obowiązku niezwłocznego zawiadomienia organów o możliwości popełnienia przestępstwa przez osobę "upolowaną".

Stanowi to oczywiście duży skrót, ale podsumowując jak najkrócej mogę - więcej szkody niż pożytku
Eh dokładnie tak samo to postrzegam. Najczęściej to są jacyś mężczyźni z poważnym deficytem intelektualnym którzy zostali wmanipulowani w sytuację celem podbicia wyświetleń.
cyrkiel
Gacie z oceanu

Post autor: cyrkiel »

PrzemoKondratowicz pisze: pn sie 11, 2025 9:46 pm Eh dokładnie tak samo to postrzegam. Najczęściej to są jacyś mężczyźni z poważnym deficytem intelektualnym którzy zostali wmanipulowani w sytuację celem podbicia wyświetleń.
Dokładnie. Tez tak to widzę. Znam z pracy przypadki mężczyzn z niepełnosprawnością intelektualną, którzy nawet nie wiedzieli, ze istniee cos takiego jak ten wiek zgody, nie znają sposobów rozładowania napięcia seksualnego. Robią to jak potrafią. I nie chce ich bronić, ale wykorzystuje się niepewnośc, ich niewiedzę i ich ogrnaiczenia, do publicznego linczu
Awatar użytkownika
gunernialne
Szpilson

PrzemoKondratowicz pisze: pn sie 11, 2025 9:46 pm Eh dokładnie tak samo to postrzegam. Najczęściej to są jacyś mężczyźni z poważnym deficytem intelektualnym którzy zostali wmanipulowani w sytuację celem podbicia wyświetleń.
Wyświetlenia same w sobie nie były jedynym celem. Ważne było to, że pozwalały (czas przeszły, ponieważ nie wiem jak wygląda to teraz; zakładam, że podobnie) przyciągnąć ludzi do wpłacania pieniędzy na zbiórkę.

Wydaje mi się, że w przestrzeni publicznej relatywnie mało mówiło się o najbardziej szkodliwej konsekwencji działań tzw. łowców, czyli samob* mężczyzn, którzy byli "bohaterami" transmisji. W czasie moich badań były to dwa przypadki.

Pierwszy mężczyzna rzucił się pod pociąg. Rodzina zmarłego opowiadała po fakcie o tym, że byli obserwowani i fotografowani a ich dom traktowano jako miejsce "wycieczek". Ponadto wypytywano małoletnią córkę mężczyzny o to czy była przez niego krzywdzona.

https://wiadomosci.wp.pl/wejherowo-ujel ... 159036320a

Drugi przypadek nastąpił zaledwie dwa miesiące po pierwszym. Tutaj 28 letni mężczyzna, który został zwabiony a następnie jego wizerunek upubliczniono na żywo. Po transmisji zaczął otrzymywać ogrom gróźb i usunął profile we wszystkich mediach społecznościowych. Podciął sobie żyły na dzień przed 29 urodzinami. Ciało ujawniła mama.

https://www.o2.pl/informacje/oglosili-z ... 695929888a

W pierwszym przypadku "łowcy" próbowali przekonywać media, że śmierć mężczyzny mogła być nieszczęśliwym wypadkiem. Przypadek drugi pozostawiony był bez komentarza a sama transmisja, która zapoczątkowała wszystko została szybko usunięta.
Shivalith
Drama Maker

Post autor: Shivalith »

Trochę nie rozumiem podejścia.
Czy osoby opóźnione intelektualnie i chore automatycznie stają się niegroźne? Uważam, że to tak nie działa i takie osoby nie powinny być lekceważone. Myślę też, że „zdrowy” pedofil nie da się tak łatwo złapać w ich pułapkę i dlatego tak mało zdrowo myślących mężczyzn w tym programie. Wiadomo, że jak ktoś jest opóźniony to jest łatwy do namierzenia. Zdarzali się też zupełnie normalni faceci, których chyba dopiero ECPU uświadomiło jak działa internet. Moim zdaniem to świetnie, że sąsiedzi wiedzą z kim mają do czynienia. Opóźnienie umysłowe nie równa się przyzwolenie na seksualne napastowanie kogokolwiek - dorosłej kobiety czy nastolatki. I dla mnie chore jest tłumaczenie, że Ci ludzie nie wiedzą co robią.
~dwa razy duże frytki i jakiegoś burgera tam panu weźmiesz~
cogoho1917
SushiRoll

Post autor: cogoho1917 »

gunernialne pisze: ndz sie 10, 2025 2:18 pm O mnie: wykształcenie kryminologiczne; główne obszary zainteresowań to (...) problematyka tzw. łowców pedofili
Czym jest i na czym polega "problematyka tzw. łowców pedofili"?
Limonene
RealDiamond

Post autor: Limonene »

Shivalith pisze: wt sie 12, 2025 1:26 pm Trochę nie rozumiem podejścia.
Czy osoby opóźnione intelektualnie i chore automatycznie stają się niegroźne? Uważam, że to tak nie działa i takie osoby nie powinny być lekceważone. Myślę też, że „zdrowy” pedofil nie da się tak łatwo złapać w ich pułapkę i dlatego tak mało zdrowo myślących mężczyzn w tym programie. Wiadomo, że jak ktoś jest opóźniony to jest łatwy do namierzenia. Zdarzali się też zupełnie normalni faceci, których chyba dopiero ECPU uświadomiło jak działa internet. Moim zdaniem to świetnie, że sąsiedzi wiedzą z kim mają do czynienia. Opóźnienie umysłowe nie równa się przyzwolenie na seksualne napastowanie kogokolwiek - dorosłej kobiety czy nastolatki. I dla mnie chore jest tłumaczenie, że Ci ludzie nie wiedzą co robią.
Bardziej chodzi o to, że ci łowcy pedofili sami, pierwsi piszą do takich osób i podają się za dzieci/nastolatki. I prowokują rozmowy, w których ma wyjść, że osoby z którymi rozmawiają to pedofile. I tu właśnie jest ten główny problem, że być może takie osoby nigdy by pierwsze nie zaczęły zaczepiać kogoś poniżej 15 roku życia, ale łowcy sami zaczynają te rozmowy i prowadzą je w jednym kierunku
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Te rozmowy są prowadzone w taki sposób żeby osoby na poziomie intelektualnym dziecka wmanewrować w sytuacje w której jest stawianym w złym świetle. Masz grupę dorosłych sprawnych intelektualnie ludzi którzy polują na osoby z poważnymi deficytami które są wplątywane w sytuacje. Nigdy sami z siebie by tego nie zaczęli. W tym problem że oni nikogo nie napastują - sami są napastowani przez grupę dorosłych ludzi.
Awatar użytkownika
gunernialne
Szpilson

Nikt nie mówi, że osoby opóźnione intelektualnie czy chore nie są groźne i nie mogą w rzeczywistości być pedofilami.
Problematyka "łowców" opiera się na tym, że w istocie nie pokazują sąsiadom z kim ci mają do czynienia.

Mężczyźni, którzy są bohaterami transmisji najczęściej nie mają jednoznacznie lub w ogóle rozwiniętych skłonności pedofilskich. Oczywiście - należy się zastanowić czy ktoś kto w zamyśle szedł na spotkanie z "dziewczynką" jest w pełni zdrowy, ale podkreślenia wymaga tutaj fakt główny, czyli że cała ta sytuacja jest spreparowana, nie powstała naturalnie.

Każde "polowanie" ma swój określony schemat. Nie jest to swobodna inicjatywa mężczyzny, który później uczestniczy w transmisji. On jest z rozwagą i premedytacją prowadzony przez całość, która ma doprowadzić do jego publicznego zniesławienia.

W rzeczywistości mężczyźni nie rozmawiają przecież z dzieckiem, więc nawet jeśli posiadają określone skłonności - nie ma w przypadku "polowań" podstawy do ich oskarżenia. Bo nie jest to zadanie "łowców" tylko służb właśnie.

O ile dobrze pamiętam jedynie jeden z mężczyzn, który został "złapany" poniósł pewne konsekwencje prawne po transmisji. I to tylko dlatego, że w tym przypadku wybrano go do "upolowania", ponieważ "łowcy" znali jego przeszłości kryminalną, w której faktycznie takie preferencje zostały oddane pod ocenę sądu.

Tutaj też zastanowić się można na ile "normalny" i zdrowy jest fakt, że dorosły mężczyzna czy kobieta (tzw. wabik) udaje taką dziewczynkę i często miesiącami "urabia" człowieka, aż ten w końcu godzi się na spotkanie. Zamiast zgłosić wcześniej sytuację służbom przeciągają tą sytuację do momentu, gdy transmisja jest możliwa do przeprowadzenia.

Niestety moje badania wykazały, że w dużej części to nie jest rozmowa oparta na "sprawdzeniu", ale na naprawdę aktywnym prowokowaniu domniemanego pedofila (długotrwała rozmowa, wytworzenie specyficznej więzi, wymiana zdjęć czy rozmowy przez telefon - dlatego "wabikami" są niemal wyłącznie kobiety). O tej patologii mówiły byłe "wabiki". Miały one po prostu dostarczyć "towar" w postaci kolejnego mężczyzny.

To wszystko nie jest prawdziwa sytuacja. Najprawdopodobniej mężczyźni z transmisji nie piszą nawet sami do "wabików". Wszystkie działania łowców są wyreżyserowane, nie przekładają się na dobro żadnych realnych(!) dzieci i są jedynie przykrą rozrywką dla "sąsiadów", która pozwala "łowcom" na finansowe utrzymanie.
Awatar użytkownika
gunernialne
Szpilson

Moim prywatnym zdaniem ciężko, żeby sami "łowcy" w ogóle chcieli "polować" na kogoś kto nie jest w jakiś sposób "upośledzony", nie cierpi na alkoholizm, narkomanie czy inne podobne. To nie są przypadkowe osoby. One są wybierane.

W końcu wystarczy, żeby taki "upolowany" mężczyzna się chwilę zastanowił - halo, przecież pisałem w rzeczywistości z dorosłą kobietą, która udawała dziewczynkę, więc jaka pedofilia + to dziwne, że dorosła osoba tyle czasu udawała dziecko + teraz jacyś ludzie przebrani za komandosów zatrzymują mnie na środku ulicy bez żadnej podstawy, nie pozwalają odejść i machają telefonem przed twarzą - absurdalne, idę sobie stąd/dzwonię na policję/walczę o odszkodowanie
kasakasakasakasakasa
Koczkodan

Post autor: kasakasakasakasakasa »

PrzemoKondratowicz pisze: pn sie 11, 2025 7:28 pm A ja od autorki wątku chętnie bym usłyszał co sądzi o problematyce łowców pedofilii. Co o tym sądzisz? Ja mam ostatnio wrażenie że to trochę polowanie na opóźnionych mężczyzn żeby podbić wyświetlenia niż robienie czegoś dobrego
Ciekawa kwestia - kilka razy już widziałem jakieś zagraniczne artykuły, że samozwańczy łowcy pdf sami okazywali się mieć takie skłonności. I rzeczywiście podszywanie się pod jakieś nieletnie dzieci pod przykrywką dobrego celu jest dla mnie dość dziwnym sposobem na "hobby". Jeszcze tu dobrze podkreślone przez Was zostało, że często tymi potencjalnymi pdfami okazują się być osoby z np. upośledzeniem umysłowym.
Awatar użytkownika
gunernialne
Szpilson

kasakasakasakasakasa pisze: wt sie 12, 2025 2:47 pm Ciekawa kwestia - kilka razy już widziałem jakieś zagraniczne artykuły, że samozwańczy łowcy pdf sami okazywali się mieć takie skłonności. I rzeczywiście podszywanie się pod jakieś nieletnie dzieci pod przykrywką dobrego celu jest dla mnie dość dziwnym sposobem na "hobby". Jeszcze tu dobrze podkreślone przez Was zostało, że często tymi potencjalnymi pdfami okazują się być osoby z np. upośledzeniem umysłowym.
W Polsce też był taki przypadek. Nie w tej najpopularniejszej grupie, ale był.

https://policja.pl/pol/aktualnosci/1783 ... filem.html
cyrkiel
Gacie z oceanu

Mogą być groźne. Ale należy wziąć pod uwagę jaki rozwój intelektualny jest. Osoby z lekka niepełnosprawnością osiągają maksymalnie umysłowy wiek okolo 15 latka. Przy czym to może być również wiek 13 lat, im głębsza niepełnosprawnośc, to jest niższy mozliwy do osiągnięcia wiek umysłowy.
To jest ważne, ze często są to osoby samotne, często potrzebujące uwagi, a łowcy co robią? Im to dają. Dodatkowo manipulują tak rozmowa aby miała podtekst sek. A jeśli mamy osoba z ograniczeniami i deficytami ale nadal z potrzebami, to są idealnym celem dla takich łowców. Możliwe, ze to większość z nich nawet nie jest pedofilem.
Trudności są również w myśleniu przyczynowo skutkowym, jest na niskim poziomie albo ledwo zauważalne. I kiedyś pracowałam z chłopakiem, który się masturbował w miejscu publicznym. Nie dlatego, ze miał skłonności do robienia tego w miejscu publicznym ale nie wiedziałam, ze tak nie można i jakie to moze mieć konsekwencje. Dziewczyny i kobiety z niepełnosprawnością intelektualną to również latwe cele. Nie zliczę ile razy mężczyźni prosili o nagie zdjecia i one to robiły. Nie wiedziały, co się może stac, a przecież ktoś im pisał, ze są fsjne, wazne i mile. Mialy uwagę.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
120mkw

Post autor: SmokAnalog »

cyrkiel pisze: pn sie 11, 2025 11:47 pm Dokładnie. Tez tak to widzę. Znam z pracy przypadki mężczyzn z niepełnosprawnością intelektualną, którzy nawet nie wiedzieli, ze istniee cos takiego jak ten wiek zgody, nie znają sposobów rozładowania napięcia seksualnego. Robią to jak potrafią. I nie chce ich bronić, ale wykorzystuje się niepewnośc, ich niewiedzę i ich ogrnaiczenia, do publicznego linczu
Po prostu ci "łowcy" łapią tych, których złapać łatwo. Często właśnie jakichś z deficytami. Prawdziwych bestii nie tykają. Dodatkowo, czy nie jest też tak, że zamierzają się bardziej na niektóre że tak to ujmę profile podejrzanych, np. tych preferujących chłopców, również powyżej wieku zgody? Bo tak to działa/ło w Rosji, skąd zresztą chyba cały pomysł przyszedł.

Inna sprawa, że jak chuowo muszą działać organy ścigania i wymiar sprawiedliwości, że za jakichś upośledzonych pijaczków robiących cokolwiek tego typu z dziećmi (mam na myśli również same korespondencje) biorą się jakieś typy o wątpliwej opinii.
Shivalith
Drama Maker

Post autor: Shivalith »

Oglądałam parę tych odcinków i jednak padały tam bardzo często teksty „nie mów rodzicom”, więc jednak to nie jest tak, że to są osoby zupełnie zmanipulowane… i po sposobie rozmowy było widać, że jara ich to, że piszą z niedoświadczoną niewinną dziewczynką. I też było wiele razy pokazywane, że to oni zaczynają rozmowe. Próbowali być „mentorami” seksualnymi tych dzieci. To nie są zachowania osób zmanipulowanych i żyjących pod kamieniem. Były też osoby np. Na stanowisku strażaka z tego co pamiętam. Nie wiem czy oglądaliśmy te same filmy.
~dwa razy duże frytki i jakiegoś burgera tam panu weźmiesz~
Awatar użytkownika
gunernialne
Szpilson

Shivalith pisze: wt sie 12, 2025 4:12 pm Oglądałam parę tych odcinków i jednak padały tam bardzo często teksty „nie mów rodzicom”, więc jednak to nie jest tak, że to są osoby zupełnie zmanipulowane… i po sposobie rozmowy było widać, że jara ich to, że piszą z niedoświadczoną niewinną dziewczynką. I też było wiele razy pokazywane, że to oni zaczynają rozmowe. Próbowali być „mentorami” seksualnymi tych dzieci. To nie są zachowania osób zmanipulowanych i żyjących pod kamieniem. Były też osoby np. Na stanowisku strażaka z tego co pamiętam. Nie wiem czy oglądaliśmy te same filmy.
Całkiem możliwe, że i takie przypadki rzeczywiście się zdarzały. I też nie chodzi o to, żeby usilnie bronić właśnie takich faktycznych jednostek.
Problem z "łowcami pedofili" jest taki, że ich działania nie wywierają żadnych prawnych konsekwencji. Mężczyźni najczęściej otrzymują dozór policji i na tym się kończy. Nikomu nie są stawiane zarzuty bo w tym wypadku nie można ich postawić. Nawet jeżeli zachowują się niestosowanie i obrzydliwie w rozmowie to nie wypełnia to znamion przestępstwa pedofilii. W sensie prawnym nie można im niczego zarzucić. Nawet jeśli były to rozmowy czysto seksualne to obie strony były dorosłe.
W przypadku "łowców" tak naprawdę oni mogą popełnić czy popełniają szereg przestępstw a mężczyzna jest - jakkolwiek może to brzmieć - pokrzywdzonym

Dlatego wszystkim powinny zajmować się uprawnione służby. Oczywiście nie w oparciu o metody "łowców" bo te są absolutnie niedopuszczalne
Awatar użytkownika
gunernialne
Szpilson

W temacie polecam:

- Krajewski R., Prawnokarne wątpliwości dotyczące aktywności łowców pedofili, "Palestra", 7-8, 2022.
- Małecki M., Wokół działalności łowców pedofili - polemika, "Palestra", 10, 2022.
- Małecki M., Odpowiedzialność karna pedofila, https://www.dogmatykarnisty.pl/2015/12/ ... -pedofila/
- Sosik R., Problematyka stosowania prowokacji do ujawniania przestępstw o charakterze pedofilskim, "Studia Iuridica Lublinensia" vol XXVI, nr 4, 2017
- Purshouse J., "Paedophile Hunters", Criminal Procedure and Fundamental Human Rights, "Journal od Law and Society", vol 47, nr 3, 2020

- https://wadowice.naszemiasto.pl/komenta ... c1-8285524
- https://gazetakrakowska.pl/lowcy-pedofi ... c1-1571035
cyrkiel
Gacie z oceanu

gunernialne pisze: wt sie 12, 2025 4:52 pm W temacie polecam:

- Krajewski R., Prawnokarne wątpliwości dotyczące aktywności łowców pedofili, "Palestra", 7-8, 2022.
- Małecki M., Wokół działalności łowców pedofili - polemika, "Palestra", 10, 2022.
- Małecki M., Odpowiedzialność karna pedofila, https://www.dogmatykarnisty.pl/2015/12/ ... -pedofila/
- Sosik R., Problematyka stosowania prowokacji do ujawniania przestępstw o charakterze pedofilskim, "Studia Iuridica Lublinensia" vol XXVI, nr 4, 2017
- Purshouse J., "Paedophile Hunters", Criminal Procedure and Fundamental Human Rights, "Journal od Law and Society", vol 47, nr 3, 2020

- https://wadowice.naszemiasto.pl/komenta ... c1-8285524
- https://gazetakrakowska.pl/lowcy-pedofi ... c1-1571035
Dzięki bardzo za ten post. I ważne wiadomości. Często spotykam się z pochlebnymi komentarzami na temat łowców. Będę się dzieliła Twoimi zrodlami.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
120mkw

Post autor: SmokAnalog »

Shivalith pisze: wt sie 12, 2025 4:12 pm Oglądałam parę tych odcinków i jednak padały tam bardzo często teksty „nie mów rodzicom”, więc jednak to nie jest tak, że to są osoby zupełnie zmanipulowane… i po sposobie rozmowy było widać, że jara ich to, że piszą z niedoświadczoną niewinną dziewczynką. I też było wiele razy pokazywane, że to oni zaczynają rozmowe. Próbowali być „mentorami” seksualnymi tych dzieci. To nie są zachowania osób zmanipulowanych i żyjących pod kamieniem. Były też osoby np. Na stanowisku strażaka z tego co pamiętam. Nie wiem czy oglądaliśmy te same filmy.
Dobry film o tym to Złapani w sieci: https://www.filmweb.pl/film/Z%C5%82apan ... 020-858441
Ciekawie przeprowadzona prowokacja, która zakończyła się kilkoma wyrokami. Wnioski szokujące, bo te aktorki korespondowały z setkami dorosłych mężczyzn. A co jeszcze ciekawsze, szacuje się, że tylko kilka % tych, którzy prowadzą takie korespondencje to pedofile. Czego więc ci pozostali tam szukają, nie wiem, chyba to jest bardziej skomplikowane. Co nie zmienia faktu, że predatorzy w internecie są wszędzie, nie tylko w jakichś zaułkach darknetu.
xyzerna
DramaQueen

Post autor: xyzerna »

PrzemoKondratowicz pisze: pn sie 11, 2025 11:30 am Polecam też film „Lilka 4-ever” o dziewczynie co trafiła do Szwecji. Myślała że jedzie na zbiory warzyw - w zimie, ktoś ją ostrzegł nawet że zimą się warzyw nie zbiera. Oparty na faktach na historii litewskiej dziewczyny Danguolė Rasalaitė.

Jak ktoś nie ma czasu czytać to w telegraficznym skrócie przy pomocy chatu gpt:

Mechanizm wywożenia i uwięzienia w prostytucji – krok po kroku

1. Werbunek
• Źródło kontaktu: ogłoszenie w lokalnej gazecie, tablica w sklepie, plotka „od znajomych”.
• Oferta: praca kelnerki, opiekunki dzieci, sprzątaczki, tancerki lub modelki.
• Werbownik: często ktoś z tej samej wsi/miasteczka, co wzbudza zaufanie.
• Przekaz: szybki zarobek w Niemczech, Włoszech lub Holandii, „legalny” kontrakt, opłacony transport.

2. Pierwszy transport
• Środek lokomocji: bus, pociąg lub samochód osobowy, czasem w towarzystwie „opiekuna”.
• Dokumenty: paszport i bilet „trzyma” pośrednik „dla bezpieczeństwa”.
• Cel: zazwyczaj większe miasto pośrednie (np. Warszawa, Poznań, Kaliningrad).

3. „Przekazanie”
• Dziewczyna trafia do mieszkania lub hotelu, gdzie poznaje nowe osoby — często kolejnych członków grupy przestępczej.
• Następuje pierwsza izolacja: zakaz dzwonienia do rodziny, brak dostępu do pieniędzy.
• Czasem już tutaj zaczynają się groźby lub przemoc, aby złamać opór.

4. Drugi transport – przekroczenie granicy
• Trasa: np. Litwa → Polska → Niemcy lub Ukraina → Czechy → Niemcy.
• Dziewczyna jedzie z nowymi osobami, żeby utrudnić jej orientację, gdzie jest.
• Granicę przekracza legalnie lub na cudzy paszport.

5. Przyjazd do „miejsca pracy”
• To może być burdel, mieszkanie wynajmowane na godziny, bar z „hostessami”.
• Odebranie dokumentów: paszport trafia do „szefa”.
• Zmiana wizerunku: farbowanie włosów, nowe ubrania, nowe imię — utrudnia identyfikację.

6. Zastraszanie i kontrola
• Groźby wobec dziewczyny i jej rodziny („wiemy, gdzie mieszkasz”).
• Przemoc fizyczna i psychiczna.
• Całodobowy nadzór — nie wolno wychodzić samej, telefon tylko pod kontrolą.

7. Eksploatacja
• Dziewczyna zmuszana jest do obsługi wielu klientów dziennie.
• Zarobione pieniądze w całości trafiają do sutenera.
• Często pojawia się uzależnianie od narkotyków lub alkoholu, by łatwiej kontrolować ofiarę.

8. „Obrót”
• Po kilku tygodniach lub miesiącach dziewczyna jest przenoszona do innego miasta lub kraju, by trudniej było ją namierzyć.
• Cały proces powtarza się w innym miejscu.

Dlaczego to działało w latach 90.?
• Bieda i brak perspektyw – łatwo było obiecać „lepsze życie”.
• Brak internetu – trudniej było sprawdzić wiarygodność oferty.
• Luki prawne – brak skoordynowanej ochrony ofiar w UE.
• Niska świadomość zagrożeń – w wielu wschodnich społecznościach nikt nie słyszał o handlu ludźmi.
chat gpt... podziekuje za taki wątek "ekspercie"
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

xyzerna pisze: śr sie 13, 2025 8:57 am chat gpt... podziekuje za taki wątek "ekspercie"
😂😂😂 czy ty czytasz w ogóle te posty? Po pierwsze nie ja wątek założyłem tylko odpowiadałem z punktu widzenia dziennikarskiego i post wcześniej wkleiłem długi reportaż którego czytanie może zająć godzinę więc dla osób które nie miały czasu wkleiłem skrót w czacie chpt. O co ci chodzi? 😂😂😂😂😂
Babciakapcia
RóżowePolo

Post autor: Babciakapcia »

PrzemoKondratowicz pisze: pn sie 11, 2025 11:01 am Odpowiadam z punktu widzenia dziennikarskiego

Jest taki dziennikarz Wojciech Tochman, uznany facet z ogromnym dorobkiem, wykładał w polskiej szkole reportażu. Napisał o tym fantastyczny reportaż o nazwie „czekam pod adresem: Berlin”. Opisywał życie Polek Litwinek Lotyszek które skończyły w domach publicznych w Niemczech. Całość reportażu mam w książce „schodów się nie pali” i nie mogę udostępnić ale tutaj masz opracowanie reportażu które w większości ten reportaż cytuje jak zjedziesz niżej - może nawet cytują cały ale nie mam czasu przejechać po tekście tak dokładnie. I tak - to miało miejsce. Rodziny dalej ich szukają. Ale to raczej pieśń przeszłości w Europie.

https://wiadomosci.wp.pl/teraz-dominic- ... 106965121a

Jeśli chodzi o polską szkołę dziennikarstwa to pozycja obowiązkowa. I to są fakty wykładowcy akademickiego, poważnego dziennikarza który naprawdę nad tym pracował.
Dziękuję za polecenie! Książkę wręcz się pochlania - świetny styl i lekkie pióro autora. Historie kobiet porwanych do nierządu wgniotły mnie w fotel. Lata nie tak odległe, a tak abstrakcyjne to, co działo się nie tak daleko od nas…