Start
Mój profil

Morderstwo lekarza w Krakowie

Moderator: verysweetcherry
kxkx
RóżowePolo

Re: Morderstwo lekarza w Krakowie

Post autor: kxkx »

Czy w tych czasach nie przeprowadza się badań psychologicznych?
Jak taki człowiek mógł dostać się do SW?
Awatar użytkownika
SmokAnalog
120mkw

Post autor: SmokAnalog »

kxkx pisze: sob maja 03, 2025 6:13 pm Czy w tych czasach nie przeprowadza się badań psychologicznych?
Jak taki człowiek mógł dostać się do SW?
Tak się mógł dostać, że do SW nie ma chętnych, a ludzi brak. :(
LoriLovingLife
MoetGlass

Post autor: LoriLovingLife »

SmokAnalog pisze: sob maja 03, 2025 11:42 pm Tak się mógł dostać, że do SW nie ma chętnych, a ludzi brak. :(
Kto w obecnych czasach, które dają tyle możliwości chciałby taką pracę tym bardziej, że nie wiąże się ona z żadnymi szczególnymi bonusami?
Niewiemocochodzi
RoyalBaby

Post autor: Niewiemocochodzi »

LoriLovingLife pisze: ndz maja 04, 2025 10:01 am Kto w obecnych czasach, które dają tyle możliwości chciałby taką pracę tym bardziej, że nie wiąże się ona z żadnymi szczególnymi bonusami?
Oj zdecydowanie jest bardzo dużo bonusów, poczytaj trochę. SW ma więcej benefitów niż policjanci. Do tego to państwowka, wcześniejsza emerytura. Wiele osób też wybiera taką drogę, bo ta praca daje im możliwość pewnej władzy nad kimś. Myślę, że tutaj ogromny błąd, że rzeczywiście ktoś taki znalazł się w szeregach sw. Straszna historia, szkoda lekarza :(
Nini1
MiamiBicz

Post autor: Nini1 »

LoriLovingLife pisze: ndz maja 04, 2025 10:01 am Kto w obecnych czasach, które dają tyle możliwości chciałby taką pracę tym bardziej, że nie wiąże się ona z żadnymi szczególnymi bonusami?
Ja mam licencjat z resocjalizacji i właśnie w okolicach 2020 myślałam o przyjęciu do SW, bo w moim pierwszym zawodzie wtedy pensje były słabe, a tam dużo lepsze warunki. I wtedy dość łatwo było się dostać (zresztą w kolejnych latach podobnie), bo bardzo dużo funkcjonariuszy na starych zasadach przechodziło na emeryturę.

Z relacji rodziny i SW wynika, że dopiero po operacji zaczął ujawniać „dziwne” dla nich zachowania - więc też w czasie rekrutacji w 2020 mógł dobrze się prezentować, więc do SW się dostał.
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

lola!!! pisze: pt maja 02, 2025 1:37 pm Jego rodzice wypowiadali się w uwadze,że mówili mu o psychiatrze to się denerwował i obrażał.
Ja wiem ,że to starsi ludzie ale to właśnie najbliższe otoczenie powinno reagować ,mówili że od dwóch tygodni było źle, mogli dzwonić po kryjomu po kartkę, mówić że stwarza zagrożenie dla siebie i otoczenia, wzięliby go do psychiatryka a w międzyczasie załatwiać przymusowe leczenie.
Da się.
Załatwiałam tak w rodzinie, dodatkowo ubezwłasnowolnienie. Ale to trzeba ogarniać rzeczywistość i działać.
Z tym różnie bywa. Czasem rodzina próbuje coś robić i jest olewana lub osoba z problemami trafia do zakładu, wychodzi i zabawa jest od nowa. Czasem jak słucham podcastów kryminalnych, to zastanawia mnie czy rodzina wybiela się mówiąc, że działała czy może jednak byli bezradni. Też sami sprawcy potrafią mieć dwie twarze i przy ludziach z zewnątrz być idealni. Nie jest łatwo udowodnić niepoczytalności lub zaburzeń. Dlatego prawnicy zawsze radzą nagrywać.

Moja znajoma przez jakiś czas pracowała jako kurator społeczny. Naoglądała się patologii na całe życie. Czasem nawet ona nic nie mogła poradzić, pilnowała procedur, zgłaszała, a "wadliwy" członek rodziny i tak robił co chciał.
karox94
BlondDoczep

Post autor: karox94 »

są badania psych. podczas rekrutacji a potem okresowo, ale nie są zbyt szczegółowe i wiadomo jak to lekarze, dzien dobry dwa pytania i do widzenia