Start
Mój profil

Zdrowie intymne

Moderator: Moderatorzy lokalni
Gość

Zdrowie intymne

Post autor: Gość »

Hej, czy wy też macie problem z nawracającymi infekcjami intymnymi? Próbowałam już chyba wszystkich globulek, biegałam po ginekologach, robiłam wymazy, które swoją drogą cały czas wychodziły ujemne. Męczę się z upławami, pieczeniem, brzydkim zapachem... Czy wam udało się jakoś naprawić ten problem? :/
samosa

Post autor: samosa »

Nie mam takich problemów. Może raz na kilka lat coś się wydarzy. Mam wdrożoną taką rutynę:

- prysznic 2x dziennie, rano i wieczorem (podczas @ częściej). Nie używam żadnych gąbek, myjek (siedlisko bakterii) jedynie swojej dłoni. Żadnych misek do podmywania się. Czysta bieżąca woda z prysznica i jakiś żel do higieny intymnej.
- po prysznicu nie wycieram się tam niczym, poprostu ręcznikiem wycieram całe ciało, zostawiając ten mały obszar, później zakładam czyste, świeżo uprane majtki.
- częste pranie ręcznika w temp. Co najmniej 60 stopni, rozwieszanie go po.umyciu się żeby nie zatęchł
- zmiana bielizny 2x dziennie, po każdym prysznicu. Najlepiej zwykła, bawełniana, nie stringi.
- kierunek podcierania się, od przodu do tyłu, żeby nie przenosić bakterii kałowych.
- no i chyba najważniejsze, nie jestem na żadnej terapii hormonalnej
asjja93

Post autor: asjja93 »

Gość pisze: wt paź 15, 2024 6:29 pm Hej, czy wy też macie problem z nawracającymi infekcjami intymnymi? Próbowałam już chyba wszystkich globulek, biegałam po ginekologach, robiłam wymazy, które swoją drogą cały czas wychodziły ujemne. Męczę się z upławami, pieczeniem, brzydkim zapachem... Czy wam udało się jakoś naprawić ten problem? :/
Najlepiej wizyta u lekarza, zebys sie przebadala. Popracuj nad dieta unikaj cukru!! pij sok z zurawiny, mozesz kupic probiotyk z apteki, jedz kiszonki i jogurty naturalne bez dodatku cukru. Jezeli chodzi o porade wyzej to z prawie wszystkim sie zgadzam, wyjatkiem jest plyn do higieny intymnej i strumien wody z prysznica, pochwa sie samooczyszcza, ciepla woda wystarczy do umycia w szczegolnosci w przypadku klopotow (jakies zapachy itp moga cie podraznic) jezeli juz musisz korzystac z plynow to w malej ilosci pianka gineoxid? Czy jakos tak z apteki, ale nie lej w miejsca intymne strumienia wody tylko delikatnie sie podmywaj od przodu do tylu
Henia1

Post autor: Henia1 »

Znam ten ból. Przez długi czas męczyłam się z infekcjami, a raczej pieczeniem, swędzeniem i uprawami, bo wymazy wychodziły ok. Co mi pomogło? Rezygnacja z wkładek higienicznych, chodzenie po domu bez bielizny, lactowaginal i rezygnacja z płynów do higieny intymnej. Bawełniane majtki. Trochę to trwało, ale od kilku lat żadnych dolegliwości. Czasami robię profilaktycznie kurację doustną Provagiem.
tojaitsme

Post autor: tojaitsme »

Polecacie coś na infekcję grzybicze bez recepty? Miałam robioną cytologię i zadzwoniła do mnie pani z przychodni, że wykryła u mnie candida ale moja ginekolog nie ma teraz terminów wolnych :/ Może jest coś ogólnodostępnego, co pomoże?
B7hfre

Post autor: B7hfre »

tojaitsme pisze: śr lut 05, 2025 2:57 am Polecacie coś na infekcję grzybicze bez recepty?
Globulki dopochwowe na infekcje DermoXEN Bactor z kwasem mlekowy

A ogólnie grzyba masz w całym organizmie. Przy da ci się nystatyna w tabletkach na jelita i w proszku do sporządzenia zawiesiny do jamy ustnej. Receptę możesz wykupić na Internecie żeby nie musić płacić złotych monet za wizytę o niczym.
julen

Post autor: julen »

Gość pisze: wt paź 15, 2024 6:29 pm Hej, czy wy też macie problem z nawracającymi infekcjami intymnymi? Próbowałam już chyba wszystkich globulek, biegałam po ginekologach, robiłam wymazy, które swoją drogą cały czas wychodziły ujemne. Męczę się z upławami, pieczeniem, brzydkim zapachem... Czy wam udało się jakoś naprawić ten problem? :/
Hejka! Brałaś może antybiotyk zanim pojawiły się te dolegliwości? Doraźnie spróbuj saszetek Tantum rose, najlepiej przy użyciu irygatora, ewentualnie poprzez nasadzenie (rozpuść saszetkę w większej misce, tak abyś mogła w niej usiąść). To pomoże doraźnie, dodatkowo maść Clotrimazolum, ta najtańsza jest najlepsza, biało-brązowa tubka. Postaraj się wykluczyć z diety cukier, wprowadź może lacidofil aby flora się odbudowała. Tak jak wspomniała jedna dziewczyna wcześniej, jedz kiszonki :) Pij dużo wody, uważaj na toalety wspólnego użytku. Jeli używasz wkładek higienicznych, zdecydowanie przestań one właśnie zbierają bakterie. W miarę możliwości wietrzyć, gdy jesteś w domu, śpij bez majtek, ewentualnie w luźnych spodenkach. No i oczywiście na codzień bawełniana bielizna, nie stringi. W miarę możliwości nos spódnice, materiałowe spodnie i staraj sie nie siedzieć długo ze skrzyżowanymi nogami. Często myj deskę toaletową w domu.
Takie „nawracające” infekcje, to tak naprawdę jedna niedoleczona, spróbuj przez tydzień mniej więcej robić tak jak napisałam i powinno być okej. Zapytaj się w aptece też o globulki clotrimazolum, może one będą lepszym rozwiązaniem dla Ciebie. Trzymaj się!
Rozalia111

Post autor: Rozalia111 »

Jeśli komuś się przyda, mi życie uratował Lactovaginal. Trzyma się te tabletki w lodówce, bo zawierają pałeczki kwasu mlekowego. I jak ktoś pisał wyżej, bawełniane majtki w ciągu dnia, dodatkowo ja śpię bez jakichkolwiek. Problem zniknął. A no i dieta też jest ważna, mniej cukrów i węglowodanów.
123321.

Post autor: 123321. »

Też często miałam ale okazało się, że jestem uczulona na latex. Po stosunku z użyciem prezerwatywy latexowej miałam dolegliwości jak wymieniałaś wyżej. Jeżeli nie używasz prezerwatyw latexowych to polecam spanie w koszulach nocnych bez bielizny, bieliznę bawełnianą na dzień i zrezygnowanie ze stringów jeżeli używasz.
Clostridium

Post autor: Clostridium »

Tak ja miałam przez dłuższy czas. Co pomogło? Używanie globulek dopochwowych przez kilka miesięcy ale za każdym razem tylko w pierwszych kilku dniach cyklu. Tzn kończył mi się okres i aplikowalam kilka dni probiotyk żeby odbudować florę po menstruacji (na początku 5 dni przez 3 mies, potem 3 dni przez kolejne 3)