Justyna 5 przez 10

Moderator: verysweetcherry

mezalians_urodowy
LouiBag

Re: Justyna 5 przez 10

Post autor: mezalians_urodowy »

Grubababa pisze: wt lis 19, 2024 9:16 am O co Wy sie spieracie? Przecież Justa nie ma pojęcia o poprawnej polszczyznie, po prostu kocha feminatywy. Pani przedszkolanka, była również pedagożką. 🤡
Ale co ma jedno do drugiego? Uważasz, że feminatywy to nie jest poprawna polszczyzna?
Platini_blabla

Post autor: Platini_blabla »

LosAnanas pisze: wt lis 19, 2024 6:53 am Tak, trochę dedukcji w błędach logicznych, ma to sens 🤣
Co do przedszkolanki - zapytaj jakiegokolwiek nauczyciela przedszkolnego, czy jest przedszkolanką
Ale co to ma do rzeczy? Kiedyś nauczyciele kazali do siebie mówić pani profesor a magistra nie mieli. Przedszkolanka to normalne słowo już naprawdę oburzacie się jakby to był zamach na wolność i demokrację XD
TosiekGrzyb
BagietkaZszarlott

Post autor: TosiekGrzyb »

ile kg obecnie po ciąży?
Platini_blabla

Post autor: Platini_blabla »

TosiekGrzyb pisze: wt lis 19, 2024 1:08 pm ile kg obecnie po ciąży?
Nie jestem pewna ale wiem że wspominała coś o 65 kg chyba (!) bo pomyślałam że ona po ciąży waży tyle ile ja bez ciąży jak zaczęłam dietę
rockshoot
Tritonotti

Post autor: rockshoot »

O, wreszcie fajny odcinek
Limonene
RoyalBaby

Post autor: Limonene »

Omomlob pisze: czw lis 07, 2024 9:02 am A pamiętacie jak kilka lat temu zrobiła odcinek o morderstwie popełnionym przez węglarzy? 😎
Myk był taki, że to była nieprawdziwa historia-zagadka dla czytelników z książki B. Lacha i K. Bondy. Justyna zrobiła z fikcyjnej opowiastki pełnoprawny odcinek myśląc, że to była prawdziwa historia. Także tak wygląda research. Odcinek został po kilku dniach usunięty, a Justyna baaaardzo się pokajała. Od tego czasu zaczęłam traktować wszystkie podcasty true crime z wielkim dystansem, a ich twórców traktować trochę jak sępy. Poza tym co to za tupet, żeby zrobić cały odcinek opierając się na 1 rozdziale z pojedynczej książki. „Królowa podcastów true crime” hihi
To nie do końca prawda, oni zrobili ten rozdział na podstawie prawdziwej sprawy i po prostu sobie coś dodali od siebie, Justyna tego nie wiedziała i myślała że to jest wszystko prawda. Nie opierała się tylko na tym jednym rozdziale, ale z niego czerpała sporo informacji. Potem podmieniła odcinek, jeśli kogoś interesuje to 46. Przez dźwięk dzwoneczków (Wcześniej "po śladach węgla")
KimberlyCordial
Ciastko

Post autor: KimberlyCordial »

Limonene pisze: pn lis 25, 2024 9:11 am To nie do końca prawda, oni zrobili ten rozdział na podstawie prawdziwej sprawy i po prostu sobie coś dodali od siebie, Justyna tego nie wiedziała i myślała że to jest wszystko prawda. Nie opierała się tylko na tym jednym rozdziale, ale z niego czerpała sporo informacji. Potem podmieniła odcinek, jeśli kogoś interesuje to 46. Przez dźwięk dzwoneczków (Wcześniej "po śladach węgla")
A to nie było tak, że ten rozdział był bardzo mocno "na motywach" i prawdopodobnie wręcz był fabularyzowaną kompilacją faktów z kilku różnych spraw? (mogę się mylić, ale nie wydaje mi się, żeby sprawa była gdziekolwiek wspomniana w mediach, poza wypowiedziami autorów książki) A Justyna praktycznie go streściła, skupiając się na superistotnych z kryminalistycznego punktu widzenia faktach, typu to, że ofiara nie spuszczała wody w kiblu :p
Limonene
RoyalBaby

Post autor: Limonene »

KimberlyCordial pisze: pn lis 25, 2024 1:24 pm A to nie było tak, że ten rozdział był bardzo mocno "na motywach" i prawdopodobnie wręcz był fabularyzowaną kompilacją faktów z kilku różnych spraw? (mogę się mylić, ale nie wydaje mi się, żeby sprawa była gdziekolwiek wspomniana w mediach, poza wypowiedziami autorów książki) A Justyna praktycznie go streściła, skupiając się na superistotnych z kryminalistycznego punktu widzenia faktach, typu to, że ofiara nie spuszczała wody w kiblu :p
W Google można znaleźć info o zabójstwie 68-latki z Dąbrowy Górniczejvo imieniu Krystyna, więc jednak coś jest w mediach o tym. Głównym błędem Justyny było nieprawidłowe wskazanie sprawcy
KimberlyCordial
Ciastko

Post autor: KimberlyCordial »

Limonene pisze: pn lis 25, 2024 1:54 pm W Google można znaleźć info o zabójstwie 68-latki z Dąbrowy Górniczejvo imieniu Krystyna, więc jednak coś jest w mediach o tym. Głównym błędem Justyny było nieprawidłowe wskazanie sprawcy
Ok, ale czy jest coś, co nie opierałoby się o wypowiedzi Bondy? Bo widzę, że jakieś artykuły na ten temat są, ale te które znalazłam są w tonie, że Bonda i Lach wracają do "głośnej sprawy" zabójstwa, ale żadnych pierwotnych wzmianek o tej "głośnej sprawie" nie widzę. Ale może coś mi umknęło.

Nie upieram się, że ta sprawa się nie wydarzyła, ale nieufnie patrzyłabym na informacje, o których wiemy z tylko jednego źródła (oraz ze źródeł cytujących to jedyne źródło)
Kot.Milionera
Migocząca Świeczka

Post autor: Kot.Milionera »

Fajny ostatni odcinek o Zdzisławie Malinowskim, kompletnie nie znałam tej postaci.

Tylko zastanawiam sie, dlaczego Justyna cały czas mówi o nim Zdzisek zamiast Zdzisiek :)
Miau :3
puree
RoyalBaby

Post autor: puree »

Kot.Milionera pisze: wt lis 26, 2024 12:33 pm Fajny ostatni odcinek o Zdzisławie Malinowskim, kompletnie nie znałam tej postaci.

Tylko zastanawiam sie, dlaczego Justyna cały czas mówi o nim Zdzisek zamiast Zdzisiek :)
Może to jakaś śląska wersja tego zdrobnienia? Albo gdzieś w źródłach jest, że mówili tak na niego znajomi. Ale nie wiem, tylko tak sobie spekuluję (jak Justyna o pochodzeniu grzybków w occie xDD)
rockshoot
Tritonotti

puree pisze: wt lis 26, 2024 12:57 pm Może to jakaś śląska wersja tego zdrobnienia? Albo gdzieś w źródłach jest, że mówili tak na niego znajomi. Ale nie wiem, tylko tak sobie spekuluję (jak Justyna o pochodzeniu grzybków w occie xDD)
Hahahaha te spekulacje na temat grzybów to hit. Przesada 😂 no ale Justyna lubi sobie tak popierdzielic od czapy
Kot.Milionera
Migocząca Świeczka

Post autor: Kot.Milionera »

rockshoot pisze: wt lis 26, 2024 1:12 pm Hahahaha te spekulacje na temat grzybów to hit. Przesada 😂 no ale Justyna lubi sobie tak popierdzielic od czapy
haha, tak
Ale ja to u niej jakoś lubię :)
Miau :3
rockshoot
Tritonotti

Kot.Milionera pisze: wt lis 26, 2024 1:59 pm haha, tak
Ale ja to u niej jakoś lubię :)
U mnie to zależy. Głównie od tego o czym spekuluje xd
Grubababa
Collagen z chlorellą

Post autor: Grubababa »

Jak zawsze rzetelny research, chociażby nt Stachury.
Zolo666
Channelka

Post autor: Zolo666 »

najzwyczajniej pisze: wt lis 12, 2024 11:23 am https://ibb.co/zPjFC9R

oj.
grubo :D
PauEsh
Mokra Włoszka

Post autor: PauEsh »

Kot.Milionera pisze: wt lis 26, 2024 12:33 pm Fajny ostatni odcinek o Zdzisławie Malinowskim, kompletnie nie znałam tej postaci.

U nas na Podkarpaciu się mówi Zdzisek wlasnie, może to jakiś regionalizm
dianaf
Gacie z oceanu

Post autor: dianaf »

Ostatni odcinek jakoś tak jak z kartki czytany, tak byle jak zrobiony jakoś. Szkoda, bo temat ciekawy.
Od czasu afery wykopowej mam alergię na Olgę Śledź ale posłuchałam z ciekawości jej ostatniego odcinka i niestety jakościowo jest przepaść, słucha się dobrze, zagłębia się w sprawę. Pomijam śledziowe klasyki o wspaniałości ofiary, teksty o rozpadaniu się na milion kawałków itp i jej wyobrażenia o stanach emocjonalnych uczestników wydarzeń (bo muszą być ;-)), ale widać że trzyma poziom. Może zaczęła lepiej traktować ludzi którzy jej piszą ;-)
A JM po okresie chwilowej poprawy znów chyba pikuje w dół. Żeby chociaż brzmiało to swobodniej.
Minimonimini123
Pierścionek_od_passera

Post autor: Minimonimini123 »

ja właśnie się o tym dowiedziałam :') Mi to totalnie nie przeszkadza. Miałam znajomą, która nazywała się Długa, a przedstawiała się Long i jakoś tak wszyscy intuicyjnie nazywaliśmy ją w ten sposób, choć wiedzieliśmy, że to nie jest jej prawdziwe nazwisko. Zresztą sporo jest takich sytuacji, że nawet ktoś ma w dokumentach np. Danuta, a całe otoczenie, łącznie z rodziną zwraca się do tej osoby np. Agata.

Wracają jednak do J., to chyba jestem w mniejszości, bo mi się nie podoba ostatni odcinek. Poruszona sprawa nie zaintrygowała mnie jakoś wyjątkowo. Myślę, że miała ona potencjał, ale sposób w jaki została przedstawiona wpłynął również na mój odbiór tego odcinka. Miałam wrażenie, że był zrobiony na szybko i od niechcenia. Bohater jest intrygującą postacią, ale 90% podcastu jest poświęcone przedstawieniem jego osoby, a na sam opis zbrodni i działań wokół niej tylko skrawek.
TosiekGrzyb
BagietkaZszarlott

Post autor: TosiekGrzyb »

JMK tak dba o płatne odcinki sprzed niewiele ponad roku, że łatwiej je znaleźć na chomikuj niż kupić. Zero utrzymania serwerków.
Dodatkowo w 99% przypadków chłopy złe i za małe wyroki, a baby nawet jak zabiły to dobre, widocznie miały swoje powody i wyroki za surowe! xD Śmieszy mnie taka stronniczość i pogarda wobec osób które ODBYŁY KARĘ, to ma być resocjalizacja? Kaczki dziennikarskie i fałszywe informacje podawane do gazet na polecenie służb też traktuje jako świętą prawdę, a czasem dziennikarz specjalnie pisze bzdury by sprawca się nieświadomie ujawnił. Taki podcast do prasowania i sprzątania łazienki.
Hedwiga
Currently:Vienna

Post autor: Hedwiga »

Ej dobra, żeby nie było że cały wątek to jedna wielka krytyka Justyny to to kocham ❤️
https://www.facebook.com/share/r/6VTPWCtqp4xMFW6T/
martucha_f
SushiRoll

Post autor: martucha_f »

Ten pies na końcu wspaniały 😂
Patisrati
RóżowePolo

Post autor: Patisrati »

Będę szczera, 5NZ to akurat jedyny podcast kryminalny jaki jestem w stanie słuchać. Kiedy ubolewałam ze odsłuchałam wszystkie odcinki, odkryłam ze sa inne m.in Herring I kryminatorium, niestety byłam bardzo zawiedziona że nie da sie ich tak miło słuchać jak Justyny, nie ocenaim merytoryki ani tresci, absolutnie, być może przewyższają one Juste, nie wiem bo odslucham raptem 4 czy 5, ale onioboje mają takie krzykliwe (?) skrzeczace głosy że nie da sie tego słuchać. Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi xd Dlatego z niecierpliwością czekam na niwe odcinki piąte. Chyba ze macie inne do polecenia ale właśnie w takim lagodnym tonie jak J M to podajcie prosze chetnie odkryje nowe
Agasc
Mokra Włoszka

Post autor: Agasc »

„Piekło jest tu” oraz „przeciętny podcast o nieprzeciętnej zbrodni”. Obydwie dziewczyny mają miłe spokojne głosy. Polecam.
dianaf
Gacie z oceanu

Post autor: dianaf »

Patisrati pisze: sob lis 30, 2024 3:21 am Będę szczera, 5NZ to akurat jedyny podcast kryminalny jaki jestem w stanie słuchać. Kiedy ubolewałam ze odsłuchałam wszystkie odcinki, odkryłam ze sa inne m.in Herring I kryminatorium, niestety byłam bardzo zawiedziona że nie da sie ich tak miło słuchać jak Justyny, nie ocenaim merytoryki ani tresci, absolutnie, być może przewyższają one Juste, nie wiem bo odslucham raptem 4 czy 5, ale onioboje mają takie krzykliwe (?) skrzeczace głosy że nie da sie tego słuchać. Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi xd Dlatego z niecierpliwością czekam na niwe odcinki piąte. Chyba ze macie inne do polecenia ale właśnie w takim lagodnym tonie jak J M to podajcie prosze chetnie odkryje nowe
Aga Rojek ma bardzo spokojny, miły głos. Robi bardzo dobry podcast, nie szuka sensacji.